Yönetim Kurulu Kararları
Atamalar
Bilimsel Yayınlar
Yurtdışı Görevlendirmeler
Bilimsel Toplantılar
Haberler
Sportif Etkinlikler
Sosyal Tesisler Müdürlüğü
eski sayilar

CERN "EVRENİN BAŞLANGICINA YOLCULUK" SERGİSİ

CERN’in "Evrenin Başlangıcına Yolculuk" sergisi, 02 Nisan - 08 Temmuz 2012 tarihleri arasında ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi arkasında, kapalı tenis kortlarında 400 m2 kapalı alanda sergilenecektir. Sergi açılışı CERN Başkanı Sayın Prof. Dr. Rolf-Dieter Heuer’in katılımı ve konuşması ile gerçekleştirilecektir.

Açılış Programı:
16.40 - 18.00 : ODTÜ KKM Kemal Kurdaş Salonu
Müzik Dinletisi
Burcu Karadağ (ney), Orkun Eruygun (kanun),
Ahmet İzgi (ritm), Talat Er (keman)
CERN Tanıtımı (16.40)
Prof. Dr. Rolf-Dieter Heuer

Bu sergi Cenevre Üniversitesi’nin işbirliği ve Dudley Wright Vakfı'nın cömert desteği sayesinde CERN tarafından geliştirilmiştir. Sergi Türkiye’ye ODTÜ Rektörlüğü’nün ve ODTÜ Fizik Bölümü’nün katkılarıyla getirilmiştir. Sergi için gerekli tercümeler ODTÜ İngilizce ve Fizik Bölümleri tarafından ve seslendirmeler RADYO ODTÜ tarafından yapılmıştır.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) dünyanın en önde gelen parçacık fiziği laboratuvarıdır. Merkezi Cenevre, İsviçre’dedir. Şu andaki üye ülkeler Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Büyük Britanya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, ve Yunanistan’dır. Hindistan, İsrail, Japonya, Rusya Federasyonu, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, Avrupa Komisyonu ve UNESCO gözlemci statüsündedir. ODTÜ Fizik Bölümü 1966 yılından bu yana CERN ile ortak araştırma projelerine katılmakta; hali hazırda 3 projede, 12 öğretim üyesi ile 16 yüksek lisans ve doktora öğrencisi çalışmaktadır.

Serginin amacı;
Evren’in kökeni ve maddenin temel bileşenleri hakkında merak duygusu aşılamaktır. Bu sergi, CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndaki (LHC) deneylerin, Evren’in bazı sırlarını nasıl çözeceğini ve mevcut teknoloji ile geçmişteki temel araştırmalar arasındaki bağlantıyı gösterecektir.

Sergi kapsamında;
• Giriş, ziyaretçiyi Büyük Patlama anına geri götürür.
• Büyük Patlama Sahnesi, Evren’in tarihini anlatır.
• Parçacık bahçesi, maddenin temel yapısını gösterir.
• Gizem odası, Evren’in ve maddenin sırlarından bahseder.
• CERN araştırma alanı, LHC’de araştırmanın nasıl yapıldığını gösterir.
• “Temel araştırmalara dayanır” sunumu dünyamızın, nasıl temel araştırmalar üzerinde inşa edildiğini anlatır.
• Serginin çıkışında ise Türkiye’deki üniversitelerin CERN’e katkılarının ve ODTÜ Fizik Bölümü’nün anlatıldığı posterler olacaktır.

Sergi Alanı:
Beş ana bölgenin bir araya geldiği kısa tünel bölümlerinde ziyaretçiler bir temadan diğerine taşınır. Dış duvarlar, şık sergi teması ve sergi başlığıyla bezenmiştir. Sergideki panel metinleri Türkçe ve İngilizce olarak yazılmıştır. Serginin önemli bir bölümü etkileşimli medyayı (dokunmatik ekranları ve oyunları) içermektedir ve özellikle genç kitlenin ilgisini çekmektedir. Serginin düzeyi 12 yaş ve üstü ziyaretçiler için uygundur.

Ziyaret:
Sergiye giriş ücretsiz olup, araçlarıyla gelecek misafirlerimiz için park yeri bulunmaktadır. Serginin ODTÜ’de kalacağı üç ay boyunca haftanın her günü açık olacaktır. Büyük grupların sergi ziyaretleri öncesi randevu almaları önerilmektedir. Daha fazla bilgi için 0312 210 7132 no’lu telefondan arayabilirsiniz.

Sergi broşürü:
Sergi broşürüne http://www.metu.edu.tr/sites/default/files/CERN_Brosur.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

CERN web sitesi:
Serginin orijinal web sitesine http://outreach.web.cern.ch/outreach/expos/accelerating_science.html adresinden ulaşabilirsiniz.

yönetim kurulu kararları Başa Dön

Mühendislik Bilimleri Bölümü öğretim üyelerinden Doç.Dr.Dilek Keskin Doçent kadrosuna atandı.

bilimsel yayınlar Başa Dön

MAKALE

CABİ, E., DOĞAN, M. KARABACAK, E. 2011. Taxonomic Revision of the genus Psathyrostachys Nevski (Poaceae: Triticeae) in Turkey.  Australian Journal of Crop Science 5(12):1501-1507.

IŞIK, M., ÇETİN, S.S., GASANLY, N.M., ÖZÇELİK, S. “Optical Constants of Layered Structured Ga0.75In0.25Se Crystals from the Ellipsometric Measurements. Solid State Communications, vol. 152, No. 9, 791-793 (2012).

yurtdışı görevlendirmelerBaşa Dön

Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Hüseyin Bağcı, 2 Nisan 2012 tarihinde düzenlenen “Visiting Airbus Premises in Toulouse” adlı toplantıya katılmak üzere Fransa’ya gidecektir.

Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Hüseyin Avni Öktem, 2-4 Nisan 2012 tarihleri arasında düzenlenen “Higher Education and Professional Responsibility in CBRN Applied Sciences and Technology Across the Sub-mediterranean Region” adlı çalıştaya bildiri sunmak üzere İtalya’ya gidecektir.

Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Şinasi Ellialtıoğlu, 7-15 Nisan 2012 tarihleri arasında düzenlenen “Materials Research Society Spring 2012 Meeting” adlı toplantıya katılmak üzere ABD’ye gidecektir.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Y.Doç.Dr. Tolga Can, 2-5 Nisan 2012 tarihleri arasında düzenlenen “ACDC Projesi çalıştay ve proje toplantısı’na katılmak üzere Finlandiya’ya gidecektir.

bilimsel toplantılar Başa Dön

2 Nisan 2012/Pazartesi

Enformatik Enstitüsü Sağlık Bilişimi Anabilim Dalı’nca "Pathway and Network Oriented Analysis of Genome-Wide Association Study (GWAS) Data" konulu seminer düzenlenmiştir. Burcu Bakır Güngör (Bahçeşehir Üniversitesi) tarafından verilecek seminer Enformatik Enstitüsü 124 nolu konferans salonunda saat 16:00 ‘da başlayacaktır.


3 Nisan 2012/Salı

Uygulamalı Matematik Enstitüsü’nce, “Aktüerya Bilimlerinin Sigortacılık Sektöründeki Önemi ve Beklentileri” konulu seminer düzenlenmiştir. Orhun Emre Çelik (Türk Aktüerler Derneği Başkanı) tarafından verilecek seminer IAM S-209’da saat 15.30’da başlayacaktır.


3 Nisan 2012/Salı

İktisat Bölümü'nce, "Distributionally Adjusted Social Welfare in Turkey, 2003-2009" konulu seminer düzenlenmiştir. Özlem Albayrak (Ankara University) tarafından verilecek seminer İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi A Bina'da Çobanoğlu Salonu'nda saat 14:00'da başlayacaktır.


4 Nisan 2012/Çarşamba

Çevre Mühendisliği Bölümü’nce, “Combustion Characteristics and Thermal Utilization of Sewage Sludge “konulu seminer düzenlenmiştir. Onur Atak tarafından verilecek seminer Çevre Mühendisliği Bölümü ÇZ-14 nolu amfide saat 15:40’da başlayacaktır.


5 Nisan 2012/Perşembe

Mimarlık Bölümü’nce, “Mimarlık Bölümü Bahar Sunumları” kapsamında “Yalıtım Malzemeleri ve binalarda uygulama esasları“ konulu seminer düzenlenmiştir. Seniha Uslu tarafından verilecek seminer, Mimarlık Fakültesi Kubbealtı Salonu’nda, saat 13:00-15:00 saatleri arasında yapılacaktır.


6 Nisan 2012/Cuma

Fen Bilimleri Enstitüsü Arkeometri Anabilim Dalı’nca, “Batı Toroslar Yemek Kültürü” konulu seminer düzenlenmiştir. Dr. Begümşen Ergenekon (ODTÜ, Modern Diller Bl.) tarafından verilecek seminer Fizik Bölümü 3. kat, Cavit Erginsoy seminer odası, saat 15.40’da başlayacaktır. (30 Mart’ta yapılacak olan seminerin tarihi değiştirilmiştir.)


6 Nisan 2012/Cuma

Kimya Bölümü’nce, “Novel Strategies in Decorating Polymeric Materials" adlı seminer düzenlenmiştir. Doç.Dr. Amitav Sanyal (Boğaziçi Üniversitesi) tarafından verilecek seminer, Kimya Bölümü C-208 nolu salonda saat 15.40’da başlayacaktır.


6 Nisan 2012/Cuma

Endüstri Mühendisliği Bölümü’nce, “Quantification of Demand Parameter Uncertainty in Inventory Simulations” başlıklı seminer düzenlenmiştir. Canan Güneş Çorlu (Bilkent Üniversitesi) tarafından verilecek seminer Endüstri Mühendisliği Bölümü IE-03 nolu seminer odasında (mavi amfi) saat 16.00’da başlayacaktır.


haberler Başa Dön

ÖDÜL

Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Serkan Özgen’in danışmanlığını yaptığı öğrencilerimizden kurulu takımımız, 16-18 Mart 2012 tarihleri arasında Van Nuys, California, ABD'de düzenlenen SAE Aerodesign 2012-West öğrenci yarışmasında 65 takım arasında 6. olmuştur. Ayrıca yarışmadaki en iyi sözlü sunuş kategorisinde de 3’üncülük kupasını kazanmışlardır. Öğretim üyemizi ve öğrencilerimizi kutlar başarılarının devamını dileriz.


Biyoloji Bölümü öğretim üyelerimizden Y.Doç.Dr. Sreeparna Banerjee, Kocaeli Üniversitesi tarafindan Fen Bilimleri dalında verilen Prof.Dr. Baki Komşuoğlu Teşvik ödülüne layık görülmüştür. Öğretim üyemizi kutlar, başarılarının devamını dileriz.




YILIN YEŞİL BEYİNLERİ ARANIYOR

Dünyamızın 21.yüzyıldaki en önemli sorunlarına çözüm yolları bulmak üzere kurulan ve tüm Orta Doğu’da özel bir konuma sahip olan ODTÜ KKK Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri Yüksek Lisans Programı, lise öğrencilerine yönelik Uluslararası Kavram Proje Yarışması (ICPC) düzenliyor. ICPC, Yaşamsal Üçlü olarak nitelendirdiğimiz Sürdürülebilir Çevre, Sürdürülebilir Enerji ve Sürdürülebilir su Kaynakları Konularında farkındalığını artırmak ve geliştirmek amacıyla tasarlandı.

İlgilenen yarışmacıların önce iki kişilik bir takım oluşturması, Yaşamsal Üçlü ile ilgili bir sürdürülebilirlik sorununa çözüm oluşturabilecek özgün bir kavram proje geliştirmesi ve bu kavramı bin kelimelik İngilizce veya Türkçe bir yazı ve en fazla üç şekille anlatmaları bekleniyor. Şekiller, hedef alınan problemi, kurgulanan kavram çözüm ve/veya işlem akışını görsel olarak anlatmak için kullanılabilecek. ICPC (ıcpc.sees.ncc.metu.edu.tr) web sitesi aracılığıyla 1 Mayıs tarihine kadar toplanacak elektronik başvurular aşağıdaki ölçütler kapsamında bir jüri paneli tarafından değerlendirilecek:

1– Problemin Sürdürülebilirlikle İlişkisi,
2– Kavram Çözümün Özgünlüğü, Yapılabilirliği ve Etkinlik Derecesi,
3– Yazı ve Çizim kalitesi.

Üç finalist takım Haziran 2012’de projelerini jüri önünde sunmak üzere beş günlüğüne ODTÜ KKK’na tüm masrafları tarafımızdan karşılanmak üzere davet edileceklerdir. Birinci gelen takım üyeleri “Junior Green Brain of the Year, 2012” (yılın Genç Yeşil Beyni, 2012) ünvanını kazanacaklar. Yarışmada birinci, ikinci ve üçüncü olan takımlara, sırasıyla 1000, 750 ve 500 Euro tutarında para ödülü verilecek.

Yetenekli lise öğrencilerini ICPC 2012’ye katılmaya ve güzel dünyamıza sürdürülebilir bir gelecek sağlamak için fikirlerini sunmaya davet ediyoruz.

Detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. sees.ncc.metu.edu.tr/icpc/



kültürel etkinlikler Başa Dön

13. ODTÜ SANAT FESTİVALİ PROGRAMI

• 3 Nisan 2012/Salı Saat: 20:00 ODTÜ KKM Kemal Kurdaş Salonu
“Can” Tiyatro Oyunu

• 4 Nisan 2012/Çarşamba Saat: 20:00 ODTÜ KKM Kemal Kurdaş Salonu
“Aşk Her Yerde” Tiyatro Oyunu

• 5 Nisan 2012/Perşembe Saat: 14:00 ODTÜ KKM Faculty Club Koridoru
“Hasan Pekmezci” Atölye Çalışması

• 6 Nisan 2012/Cuma & 13 Nisan 2012/ Cuma Saat: 20:00 ODTÜ KKM A Salonu
“Ahmet Kanneci” Gitar Resitali

• 7 Nisan 2012/Cumartesi Saat: 15:00 ve 20:00 ODTÜ KKM Kemal Kurdaş Salonu
“Soğuk Bir Berlin Gecesi” Tiyatro Oyunu

• 8 Nisan 2012/Pazar Saat: 19:00 ODTÜ KKM Kemal Kurdaş Salonu
“Akdeniz Flamenko Topluluğu” Konseri

• 9 Nisan 2012/Pazartesi Saat:20:00 ODTÜ KKM Kemal Kurdaş Salonu
“Seslerle Anadolu” Müzikli Oyun

• 10 Nisan 2012/Salı Saat: 20:00 ODTÜ KKM Kemal Kurdaş Salonu
“Borusan Quartet” Konseri

• 11 Nisan 2012/Çarşamba Saat: 20:00 ODTÜ KKM A Salonu
“Julio Almeida” Gitar Resitali
Ekvator Büyükelçiliği


• 15 Nisan 2012/Pazar Saat: 18:00 ODTÜ KKM Kemal Kurdaş Salonu
“Adamas Quartett” Konseri
Avusturya Büyükelçiliği


• 17 Nisan 2012/Salı Saat: 20:00 ODTÜ KKM Kemal Kurdaş Salonu
“Ferhangi Şeyler” Tiyatro Oyunu

• 18 Nisan 2012/Çarşamba Saat: 20:00 ODTÜ KKM Kemal Kurdaş Salonu
“Türk Armoni Yıldızları Orkestra” Konseri

• 19 Nisan 2012/Perşembe Saat: 20:00 ODTÜ KKM A Salonu
“Can Çakmur” Piyano Resitali

• 20 Nisan 2012/Cuma Saat:20:00 ODTÜ KKM Kemal Kurdaş Salonu
“Emrehan Halıcı & Ankara Müzisyenleri” 50 Yılın Rock Konseri

Bilgi için:
www.kkm.odtu.edu.tr
(312) 210 4151
Bilet Satış: ODTÜ KKM (312) 210 4162 ve BİLETİX



VEFAT

Merkez Laboratuvarı uzmanlarından Dr. Yeşim Eraslanoğlu'nun babası Prof.Dr. Doğan Aslanbey, 26 Mart 2012 tarihinde vefat etmiştir. Merhuma Tanrı'dan rahmet, kederli ailesine başsağlığı dileriz.

Mimarlık Bölümü öğretim üyelerinden Doç.Dr. Neriman Şahin Güçhan’ın annesi Nermin Şahin, 28 Mart 2012 tarihinde vefat vetmiştir. Merhumeye Tanrı'dan rahmet, kederli ailesine başsağlığı dileriz.

Kimya Mühendisliği Bölümü personeli Gazi Saranay’ın annesi Müslüme Aydoğan, 29 Mart 2012 tarihinde vefat etmiştir. Merhumeye Tanrı'dan rahmet, kederli ailesine başsağlığı dileriz.

sportif etkinlikler Başa Dön

AMERİKAN FUTBOLU TAKIMI

Üniversitelerarası süper ligde yer alan Amerikan Futbolu Takımımız 18.03.2012 tarihinde 19 Mayıs dış sahalarda oynanan maçı Süleyman Demirel Üniversitesi’ne karşı 14-33 kazanmıştır.

KÜREK TAKIMI

Üniversitemiz Kürek Takımı 17-18 Mart 2012 tarihlerinde Adana’da Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kupası Kürek yarışlarında, yapılan yarışmalarda aşağıdaki sonuçları aldılar.

Büyük B erkekler hafif kilo kategorisi 2X :
Batuhan Gökçe - Bulut Ertürk 2.

Büyük B erkekler kategorisi 4 - :
Fatih Sezer - Deniz Akyürek - Ali Oğuz Yüksel - Tuğberk Akmete 3.

Genç B erkekler kategorisi 2X :
Ege Kılınçkaya - Efe Ovacık 3.

Büyük Bayanlar hafif kilo kategorisi 2X :
Birsu Öztürk - Beril Polat 2.

SALON FUTBOLU TAKIMI

Üniversitemiz Salon Futbolu Takımı ligdeki ikinci hafta maçlarında aşağıdaki sonuçları elde etti.

ODTÜ-İstanbul Üniversitesi 2-2 (Bayan)
ODTÜ-Polis Akademisi 4-1 (Erkek)

EŞLİ DANSLAR TOPLULUĞU

Dans Federasyonu tarafından Trabzon’da yapılan Türkiye Dans Şampiyonası’na ODTÜ Eşli Danslar Topluluğu 14 çift ile katılmış ve çiftlerimizden Mert Yazbahar-Dilan Yalçın E Klasmanında 3.lük elde etmiştir.

BUZ HOKEYİ TAKIMI

Buz Hokeyi Takımımız Ankara Emniyet Spor Kulübüne karşı 17.03.2012 tarihinde Belpa’da oynanan maçı 15-1 kazandı.

sosyal tesisler müdürlüğü Başa Dön

KONUT HABERLERİ

KİRALIK DAİRELER

*Çiğdem Mahallesi Ebru Sitesi’nde yeni yapılı, yakıtı uygun daire. Tel: 0537 964 64 65 / 0538 410 66 42
*100. Yıl 5 katlılarda A4 çıkışına yakın öğrenciye verilebilen daire, 750,00 TL. Tel: 210 43 21 / 0535 304 64 40
*ODTÜ Sitesi’nde 2+1, 1593 sk. No: 4/5 Tel.: 0505 708 10 14-286 43 70

SATILIK DAİRELER

*Keçiören Basınevleri'nde, 2. kat,  3+1, kombili, bakımlı daire. Tel: 0555 243 29 32

TÜM GEZİLER VE KONUT HABERLERİ İÇİN TEL.: 210 36 11




Başa Dön

This week, Bu Hafta has been visited times.
Please send any comments, contributions and feedback to Webadm.

<