REKTÖR PROF. DR. URAL AKBULUT'UN YENİYIL MESAJI
Değerli Mensuplarımız, Öğrencilerimiz ve Mezunlarımız,
ODTÜ ailesi olarak, yoğun, ancak verimli ve başarılı bir yılı daha geride bırakmış bulunuyoruz. Bu başarıları gerçekleştirmemizi sağlayan mensup, mezun ve öğrencilerimize şükranlarımı sunuyorum.
Bir araştırma üniversitesi olmanın en önemli göstergelerinden biri uluslararası makale sayısıdır. ODTÜ, Web of Science veri tabanına göre, devlet üniversiteleri arasında öğretim üyesi başına düşen yurtdışı bilimsel makale sıralamasında 0.83 ortalama ile bu yıl da birinci sırada yer almıştır. Sizlerin özverili çabaları ile, bu sayının çok kısa bir sürede 1.0’i aşacağına inanıyorum.
Öğretim üyelerimizin çabaları ile 2005 yılı araştırma projelerinin sayı ve bütçelerinde önemli artışlar sağlanmıştır. Üniversitemiz, Avrupa Birliği Eğitim ve Araştırma Programları kapsamında, ülkemizdeki tüm kurumları geride bırakarak toplam bütçesi 70 milyon Euro’yu bulan 39 projede yer almıştır.
Yaygınlaştırılmış Ulusal ve Uluslararası Projeler (YUUP) kapsamında geliştirilen projeler için Devlet Planlama Teşkilatı'ndan 2005 yılında 5 milyon YTL kaynak sağlanmıştır. 2004 yılında başlattığımız İnsansız Hava Aracı, Akıllı Cam ve Kiral İlaç Hammaddesi YUUP projelerinde ürün ve patent aşamasına ulaşılmıştır.
İlk mezunlarını vermiş olan Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı’nda, 5’i yurtdışında olmak üzere 28 üniversiteden toplam 572 öğrenci eğitimlerine başarı ile devam etmektedir. 2005 yılı içerisinde bu proje kapsamında 4,24 Milyon YTL kullanılmıştır. Ayrıca, Devlet Planlama Teşkilatından önümüzdeki yıl kullanılmak üzere 5 Milyon YTL kaynak sağlanmıştır.
Üniversitemize 2005 yılında ÖYP Programı ile katılan 41 araştırma görevlisine ek olarak, 2005 yılının ikinci yarısında aldığımız 152 kadro ile araştırma görevlisi kadrolarındaki sıkıntı büyük ölçüde aşılmıştır.
Bu yıl, Enstitülerimizde yürütülmekte olan 80 yüksek lisans programına kayıtlı 4010 öğrenci ve 56 doktora programına kayıtlı 2070 öğrenci ile lisansüstü öğrencilerin üniversitemizdeki toplam öğrenci sayısı içindeki oranı % 28’e ulaşmıştır. Bu gelişmeler sonucu araştırma ağırlıklı üniversite hedefine yaklaşmış bulunmaktayız.
DPT’den temin edilen 14 Milyon YTL tutarındaki kaynak ile 2004 yılında kurulan Merkezi Laboratuvar tüm üniversitelere ve sanayi kuruluşlarına da hizmet vermeğe başlamıştır. 2005 yılı içinde, %25'i Üniversitemiz dışından olmak üzere toplam 550 başvuru için 2300 dolayında test ve analiz gerçekleştirilmiştir.
Bu yıl, “ODTÜ Stratejik Planı 2005-2010", tümüyle ODTÜ'ye özgün bir süreçle ve geniş bir katılımla tamamlanarak uygulamaya konulmuştur. Önümüzdeki yıl stratejik hedeflere ulaşma yönündeki çalışmalarımız sürecektir.
Üniversitemizdeki uluslararası öğrenci sayısını ve kalitesini arttırmak amacıyla başlattığımız proje kapsamında bu yıl üniversitemiz yurtdışında 14 uluslararası eğitim fuarına katılmış ve yurtdışında etkin tanıtım çalışmalarını sürdürmüştür. Bunun sonucu olarak ODTÜ'deki uluslararası öğrenci sayısı 15 yıllık bir düşüşten sonra üçüncü kez artarak 1187’ye yükselmiştir.
Eğitim alanında Avrupa üniversiteleri ile ilişkilerimiz her yıl artarak gelişmektedir. Fransa'nın önde gelen üniversiteleri ile birlikte yürüttüğümüz ortak doktora programlarının sayısı 6’ya yükselmiştir. Erasmus Programı kapsamında öğrenci ve öğretim üyesi değişim anlaşmaları imzaladığımız Avrupa üniversiteleri sayısı 83’e çıkmıştır. Erasmus ve diğer değişim anlaşmaları sonucu içinde bulunduğumuz akademik yıl içinde, 115 öğrenci kısa dönemli eğitim amacıyla üniversitemize gelecek, 125 öğrencimiz de yurtdışına gidecektir.
Seçkin öğretim üyesi kadrosu ve modern altyapısı ile, öğrencilerine uluslararası standartlarda eğitim-öğrenim olanağı sunan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, 23 Eylül 2005 tarihinde birisi State University of New York ile ortak uluslararası lisans programı olmak üzere, toplam 8 programa kayıtlı 460 öğrencisi ile eğitime başlamıştır.
2005 yılında, e-Üniversite olma hedefine yönelik çabalar sürdürülmüştür. Akıllı sınıf sayısı 4’e çıkarılmıştır. Bunun yanısıra, Kampus içindeki sınıfların altyapıları geliştirilmiş, bilişim teknoloji araçları ile donatılmış, canlı yayın ve kayıt yapılabilen çağdaş sınıfların sayısı artırılmıştır. İnternet üzerinden yayın yapan ODTÜ TV, 2005 yılı içinde toplam 95 saat canlı yayın gerçekleştirmiştir. Bu yayınları izleyenlerin yaklaşık %45’i Kampus dışı bağlantılardır.
ODTÜ-Teknokent’te kapalı alan 65.000 m2'ye, firma sayısı 157'e ve çalışan sayısı 2200'e ulaşmıştır. Teknokentimizin 2004 yılı cirosunun 80 trilyona ulaşması ve ABD, Avrupa ve İsrail gibi ülkelere 12 milyon dolarlık ihracat yapıyor olması ülkemiz için önemli bir gelişme ve umut kaynağı olmuştur.
Bu yıl Elginkan Vakfı sponsorluğunda ilkini gerçekleştirdiğimiz Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ) Yarışması sonuçlanmış, finale kalan 4 öğrenci grubumuz şirketleşerek Teknokent bünyesinde çalışmalarına başlamıştır. Öğrencilerimizin girişimcilik ve yaratıcılık becerilerini geliştiren bu etkinlik önümüzdeki yıllarda uluslararası platforma taşinacaktır.
Türkiye İş Bankası ve MESA İnşaatın destekleri, mezun ve mensuplarımızın katkılarıyla gelişen Bilim ve Teknoloji Müzesi yeni alana taşınarak hizmete açılmıştır. Kalıcı sergi mekanlarının ek bina inşaatı proje çalışmaları sürmektedir.
Üniversitemiz altyapısının yenilenmesi çalışmalarına bu yıl da devam edilmiştir. Tüm binalarımıza giden elektrik hatları, trafo ve hücreler yenilenmiştir. Bu nedenle Üniversitemizin elektrik altyapısından kaynaklanan kesintilerin önüne geçilmiştir. Üniversitemiz, önceki yıl deneme amacıyla kullanıma alınan 65 ton/saat'lik yeni buhar kazanı ile ısıtılmaya başlanmıştır. Böylece ısınma ile ilgili arızalar büyük ölçüde önlenmiş ve aynı zamanda verim artırılmıştır. Kütüphane’nin yenilenmesi çalışmalarına başlanmış ve ilk aşamada süreli yayınların bulunduğu salon yenilenmiştir. Halen üst katın düzenlenmesi için çalışmalar devam etmektedir. Yurtların yenilenmesine devam edilmiş ve bu yıl içinde 1. ve 7. yurtların onarım ve modernizasyonları tamamlanmıştır. 8. yurt tamamen elden geçirilerek 6 kişilik odalar 4 kişilik odalara dönüştürülmüş ve bu odalara bir de çalışma salonu eklenmiştir. Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanlığı’nın bulunduğu bina yeniden yapılandırılmış ve üst katlar ofis şeklinde düzenlenerek Modern Diller Bölümü ile Uygulamalı Matematik Enstitüsü’ne tahsis edilmiştir. Böylece kısmen boşalan Sosyal Bilimler Binasının ilgili Bölümlerce kullanımına olanak sağlanmıştır.
Değerli Mensuplarımız, Öğrencilerimiz ve Mezunlarımız,
Ülkemiz ve toplumumuz üzerinde güçlü etkileri olan Üniversitemiz, 2006 yılında, 80.000 mezunu, 20.000 öğrencisi, 4.500 personeli ile büyük bir aile olarak kuruluşunun 50.Yılını çeşitli etkinliklerle coşkulu bir biçimde kutlayacaktır. Kuruluşundan günümüze, Türkiye’de bilimin, teknolojinin, sanat ve kültürün öncülüğünü yapan Üniversitemizin misyonunun ve başarılarının kamuoyuna bir kez daha duyurulması açısından, 50.Yıl etkinliklerimizin önemli bir fırsat yaratacağı inancındayım.
Bilim ve teknolojide öncü ODTÜ'nün, 2005 yılındaki başarılarını, sizlerin özverili çalışmaları ve katkıları ile 2006 yılında da sürdüreceği inancı ile yeni yılda tüm ODTÜ camiasına aileleri ile birlikte sağlık, mutluluk ve başarılar diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Prof. Dr. Ural Akbulut
Rektör
|